Kaçış merdivenlerinin tabii zemine denli ulaştırılması esastır. Kaçış merdiveni, bitiş noktasında en azca 1 m2’lik bir sahanlık mimarilıp bu noktadan dunya eğimi 50 dereceden daha aşkın olamayacak şekilde mafsallı bir merdiven ile tabii zemine indirilir. Kaçış merdiveninin doğal zemine indirilmesi kabil değil ise, yerden 3 m mafevkda bitirilebilir.
Merdivenin kocaliği 80 cm’den azca olmamalıdır. şayet azca olursa bu tür merdivenlerde yalnızca bir korkuluk kullanılabilir. Yangın merdiveni akıcı bir şekilde olması gerekmektedir.
l Yaman ızdırapntkaloriı önler. Yaman sızmasını engelleyerek yangın merdiveninin duman altında kalmasına engeller. Bu sayede emniyetli tahliyeyi sağlamlar.
Binalarda belli standartlarda iz alması gereken yangın kapıları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması gereken kuralları muhtevaermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 kellelığı altında toplandığını ve tüm firmaların bu ortak standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Yangın merdivenleri dâhilen veya dışarıdan gestaltlabilmektedir. Dışardan meydana getirilen merdivenler elan az maliyeti ve önem kaybının daha azca olmasından dolayı daha çok tercih edilmektedir.
Yangın bapsı, bir binada yangın simultane kullanılan bir güvenlik önlemidir. Genellikle yangın merdivenlerinde, ivedili çıkış noktalarında veya yangınla savaş ekipmanlarının bulunmuş olduğu odalarda bulunur. Yangın kapıları yangına dayanıklı malzemelerden mamultır ve yangın esnasında alevlerin ve esrarın yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir.
Bu yüzden yangın merdiveni imalatında yanmaz ve dayanıklı gereç kullanılması önemli olmaktadır.
Yangın bapsı TSE standartları her firmanın ve kullanan binanın riayet etmesi müstelzim kaideleri sineermektedir.
Yangın bapları çeşitli stillerde, malzemelerde ve yangın derecelerinde mevcuttur. Bir yangın kapkaloriın maliyeti boyuta, malzemeye ve yangın derecesine bağlamlı olarak değişir.
Yangın anında insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesi midein yangın bapsı son perese eleştiri bir öneme sahiptir.
Kullanılan kapı fitili dâhilin yaman sızdırmazlık şarkaı yoksa henüz iktisadi kapı fitili kullanılarak daha bozuk üretim sağlanabilir.
Bir yangın çıkış kapısının asli amacı, yangın veya diğer bir evgin durumda hızlı ve emeksiz bir kaçışı kolaylaştırmaktır. Asli amacı yangının yayılmasını eğlemek değildir (fakat bazı yangın çıkış bapları her ikisini de meydana getirecek şekilde tasarlanmıştır).
Fakat genelde kullanılan biçimi aşağı düz itilen ve kolaylıkla açılmasını sağlayan ürkü sektör şeklindedir. Muhataralı durumlarda kullanılacağı için nispeten davranışlevsel şekilde yer yapmalıdır.
Yangın merdiven kapısının en bariz özelliklerinden bir başkası de güvenli bölgeyi izole etmesidir. Yangın esnasında bitirme merdivenleri zehirli dumanı biriktirecek ve kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle izole edilecek merdivenler yangın kapısı yangın merdiven kapısıyla korunur.
Comments on “Ne demek?”